Zo breng je (nieuwe) energie in je sessie

Online werksessies. Onze agenda is er tegenwoordig aardig mee gevuld. Maar hoe zorg je ervoor dat je het online (samen)werken aantrekkelijk houdt? En dat medewerkers niet halverwege een sessie afhaken en hun mailbox gaan bijwerken? Oftewel, hoe behoud of creëer je de energie in je sessie? In deze blog deel ik hiervoor enkele werkvormen.

Laat de werkvormen hun werk doen
Werkvormen zijn de gereedschappen waar je als trainer of facilitator van een (online) sessie niet zonder kunt. De afgelopen tijd heb ik weer allerlei leuke online werkvormen ontdekt door in de praktijk te experimenteren, te lezen en door zelf ook trainingen te volgen. Ik onderscheid ze in vier categorieën:

  • Vliegende start
  • (Nieuwe) energie
  • Actie
  • Goede afsluiters

Vorige keer deelde ik werkvormen voor een vliegende start. In deze blog deel ik drie werkvormen voor (nieuwe) energie in je sessie.

Energizer
Letterlijk een energie-gever aan je groep. Korte oefening die je inzet als opwarmertje, om te activeren of gewoon omdat dat leuk is. Want plezier en leren gaan heel goed samen, dit versterkt het leereffect.

Tip 1 | Let’s play
Speel samen een spelletje, bijvoorbeeld een online quiz. Als onderwerp kun je relevante inhoud heel goed afwisselen met leuke, grappige onderdelen. Handige online tools: Forms, Kahoot of Mentimeter. Offline kun je bijvoorbeeld bingokaarten maken en die vooraf sturen (per mail of post).


Tip  2 | Wandelopdracht
De wandelopdracht is een hele interessante werkvorm voor de langere online sessies. Vraag deelnemers buiten te gaan wandelen en geef ze een vraag/opdracht mee. Dit kan individueel of in duo’s. Beweging en frisse lucht zorgt ervoor dat je creativiteit wordt gestimuleerd. Bij terugkomst koppel je de opdracht plenair terug.

Tip 3 | Levende vormen
Even iets geks, maar lachen gegarandeerd. Eén persoon coördineert de opdracht en kiest een vorm. Bijvoorbeeld een ruit, cirkel of hartje. De groep moet samen deze vorm gaan uitbeelden. De coördinator deelt zijn scherm, want iedereen heeft een andere weergave. Een korte, maar zeer energieke opdracht die je makkelijk tussendoor kan doen en tegelijkertijd het samenwerken stimuleert. 

Volgende keer deel ik enkele werkvormen die zorgen voor actie!