Werkvormen voor een vliegende start

We werken nog steeds veel vanuit huis. Maar hoe zorg je ervoor dat je het online (samen)werken aantrekkelijk houdt? Wat kun je doen om meer interactie tot stand te brengen en hoe betrek je medewerkers? In deze blog deel ik enkele werkvormen voor een vliegende start van je (online) sessie.

Laat de werkvormen hun werk doen
Werkvormen zijn de gereedschappen waar je als trainer of facilitator van een (online) sessie niet zonder kunt. De afgelopen tijd heb ik weer allerlei leuke online werkvormen ontdekt door in de praktijk te experimenteren, te lezen en door zelf ook trainingen te volgen. Ik onderscheid ze in vier categorieën:

  • Vliegende start
  • (Nieuwe) energie
  • Actie
  • Goede afsluiters

In deze blog deel ik drie werkvormen voor een (online) vliegende start.

Vliegende start
Een goed begin is het halve werk. Ook online zijn er veel mogelijkheden om een originele en verrassende kennismaking te organiseren. Probeer niet te vervallen in het standaard voorstelriedeltje, maar wees creatief.

Tip 1 | Niets leukers dan échte post
Stuur vooraf een pakketje met tools die je tijdens de meeting gaat gebruiken. Per post, want échte post is zoveel leukers. In het pakketje kun je van alles doen, bijvoorbeeld slingers of ballonnen als jullie iets te vieren hebben (gegarandeerd een leuk fotomoment), iets lekkers, opdrachtkaarten of materialen voor interactief element, zoals stoplichtkaarten.

Tip 2 | Fotokaarten
Publiceer 6 of 8 verschillende soorten foto’s en vraag de deelnemers zich voor te stellen aan de hand van één van deze foto’s. Waarom juist deze foto? Je kunt de fotokaarten ook inhoudelijk inzetten, bijvoorbeeld met een relevante vraag: welke foto typeert voor jou het best project X? Of… welke doel heb jij voor ogen met project Y en welke foto verbeeldt dat het best?

Tip 3 | Post-its
The good old post-its, daar zijn ze weer… Laat iedereen aan het begin van de sessie een post-it over zijn webcam plakken. Stel leuke of juist relevante vragen. Zodra iemand zichzelf erin herkend, haalt hij zijn post-it weg. Je kan eventueel nog doorvragen.

Volgende keer deel ik enkele werkvormen die zorgen voor (nieuwe) energie in je sessie.