Valkuilen én tips voor een succesvolle digitale werkplek

Of het nu gaat om een social intranet, een digitale werkplek of het gebruik van bijvoorbeeld Microsoft Teams. Het aanschaffen en inrichten van een goed systeem voor interne communicatie en efficiënte samenwerking is één. Maar ervoor zorgen dat medewerkers of andere gebruikers er goed, actief en met een glimlach mee willen werken is een tweede.

Vanuit Adoptics hebben wij al meerdere organisaties succesvol geholpen bij de adoptie van hun social intranet en digitale werkplek. Denk hierbij aan Gerrit Rietveld Academie, T-Mobile, UW en Vektis. Samen met onze partner Synigo Pulse delen we in een whitepaper de tien grootste valkuilen die wij in de praktijk zijn tegengekomen én tips om ze te voorkomen. Om je een indruk te geven, delen we alvast een tip.

De valkuil
‘We hebben een nieuw platform. Hier is die, succes!’ De eerste valkuil is een top-down gestuurde implementatie. Medewerkers worden helemaal niet of niet genoeg meegenomen in het proces tot livegang, waardoor ze niet weten wat het nut en de noodzaak van het nieuwe platform is. Grote kans dat ze direct met hun hakken in het zand gaan.

Onze tip
Doreen: ‘‘Onze tip om dit te voorkomen is om al in een vroeg stadium collega’s uit verschillende hoeken van de organisatie te betrekken. Bedrijven werken vaak met man en macht toe naar livegang. Wil je dit écht goed doen, dan moet je dit met aandacht doen. Want wat aandacht heeft groeit. Met een nieuw social intranet platform is het betrekken van medewerkers écht de moeite waard. Zo niet het belangrijkste. En ja, dat kost tijd. Dat begint bij ons vaak al met het inventariseren van de wensen en behoeften. Op basis hiervan bepalen we samen wat het platform moet kunnen en hoe het eruit moet zien. Vervolgens richt je het ook echt met elkaar in. Samen maak je de opzet die het meest logisch lijkt voor iedereen. Het platform wordt daardoor vanaf de start meer ‘van ons’ dan vanuit bijvoorbeeld een (vaak ook nog deels externe) projectgroep. Medewerkers hebben er over meegedacht en meegeholpen om het te bouwen waardoor het meer eigen is.’’

Interesse in de whitepaper?
Deze en nog 9 valkuilen én tips delen we in onze whitepaper. Vraag hem aan!