Drie tips voor een knallende afsluiting van je (online) sessie

Ze zeggen wel eens: een goed begin is het halve werk. Maar een goede afsluiting van je (online) sessie is minstens zo belangrijk. Met welk gevoel je deelnemers de sessie verlaten, bepaalt voor een groot deel hoe de ze terugkijken op het geheel. In deze blog deel ik enkele werkvormen voor een knallend einde!

Laat de werkvormen hun werk doen
Werkvormen zijn de gereedschappen waar je als trainer of facilitator van een (online) sessie niet zonder kunt. De afgelopen tijd heb ik weer allerlei leuke online werkvormen ontdekt door in de praktijk te experimenteren, te lezen en door zelf ook trainingen te volgen. Ik onderscheid ze in vier categorieën:

  • Vliegende start
  • (Nieuwe) energie
  • Actie
  • Goede afsluiters

In vorige blogs deelde ik werkvormen voor een vliegende start, zo breng je (nieuwe) energie in je sessie en werkvormen die de handjes laten wapperen. In deze blog deel ik drie werkvormen die zorgen voor een knallend einde.

Goede afsluiters
Tijdens een (online) sessie heb je actief met elkaar samengewerkt. Een abrupte afsluiting door de deelnemers enkel te bedanken doet weinig recht aan wat je met elkaar hebt gerealiseerd.  Een goede afsluiting zorgt dat je het zowel qua inhoud als sfeer rond maakt, deelnemers verlaten met een voldaan gevoel de sessie en bepaalt voor een groot deel hoe ze terugkijken op het geheel. Zorg dus dat je bewust stilstaat bij het afsluiten van je sessie en houd hier qua tijd ook rekening mee in het programma.

Tip 1 | Stoplicht
Sluit een onderdeel of de hele sessie af door te stemmen op het beste idee, een stelling of het sentiment te bepalen. Je kunt hier stoplichtkaarten voor gebruiken (die je eventueel vooraf opstuurt) of deelnemers zelf iets in deze kleuren te laten verzamelen. Petje (of mondkapje) op of af is een variant hierop. In een online meeting kun je ook gebruik maken van de emoticons.

Naast een duidelijk beeld, zorgt het gelijk voor wat hilariteit.

Tip  2 | Complimenten carrousel
Geef één deelnemer de beurt en vraag hem of haar een compliment uit te delen aan een andere deelnemer over zijn deelname of inbreng. Ga door totdat iedereen is geweest en positief de sessie verlaat.

Tip 3 | Say cheese 🙂
Voor deze afsluiter hebben de deelnemers pen en papier nodig. Vraag ze om één woord op te schrijven wat de sessie hen heeft gebracht. Show de woorden allemaal tegelijk (voor de camera) en say cheese :). Gegarandeerd een positief einde en een leuk fotomoment.